CCBC2   V2

Центр транскордонного співробітницва

Smaller Default Larger

Інвестиційна діяльність України (щомісячний моніторинг).Травень – 2015

Інвестиційна діяльність (останні події та тенденції розвитку)

- Відповідно до інформації Державної служби статистики, Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну у вигляді акціонерного капіталу на 1 квітня 2015 склали $41,07 млрд, що на $4,65 млрд, або 10,2% менше, ніж на початок року. Нерезиденти у першому кварталі вклали $ 0,35 млрд і одночасно вилучили $ 0,22 млрд, однак негативна курсова різниця склала 4,73 млрд. Обсяг внесених в Україну прямих іноземних інвестицій в розрахунку на одного жителя країни на початок квітня цього року опустився нижче рівня $1 тис. – до $ 0,96 у порівнянні з $ 1,07 тис. на початок цього року і $ 1,28 тис. – на початок минулого.

- На зустрічі у Парижі А.Яценюк і Ф.Олланд домовились восени п.р. провести у Парижі інвестиційний саміт, на якому має бути презентовано інвестиційний потенціал України. А.Яценюк наголосив на важливості більш активної участі французьких підприємців у відновленні української економіки. Масштабна приватизація, а також початок функціонування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом 1 січня 2016 року відкривають нові можливості для торгівлі та інвестиційних проектів, зазначив прем’єр-міністр. Яценюк і Олланд також домовилися залучити французьких експертів до боротьби з відмиванням грошей та розслідування корупційних злочинів колишніх українських посадовців, багато з яких приховали свої статки у Франції. Серед інших перспективних напрямків – посилення співпраці у сфері банківського нагляду та взаємодія між митними органами.

- 13-15 травня п.р. в готелі InterContinental Kiev відбулася Міжнародні інвестиційна конференція «NEW UKRAINE 2015», яка була організована інвестиційною компанією Empire State Capital Partners. Участь у конференції, окрім українських бізнесменів та політиків, взяли потенційні інвестори з Великобританії, США, Швейцарії, Ізраїлю та Сингапуру. Найбільший інтерес інвестори виявили до IT-сфери, сільського господарства та енергетики. 

- 19-20 травня 2015 року у місті Київ та Луцьк відбувся семінар на тему: «Сучасні тренди розвитку соціально відповідального інвестування», організовані Соціальною Академією «СiV». Почесним гостем семінару був Андреас Махнік, керівник департаменту міжнародного співробітництва Pax Bank (Німеччина). Семінари, у форматі дискусії, відбулися на базі Банківської Академії (Київ, Україна) та Східноєвропейського Національного Університету ім. Лесі Українки (Луцьк, Україна). Учасниками зустрічі були понад 50 студентів та представників громадських організацій.

- 22 травня п.р. відбулася міжнародна конференція «Інвестиції  в альтернативну енергетику та енергоефективність» в рамках проекту Український інвестиційний Діалог за підтримки Київської облдержадміністрації та  Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. Організатором конференції виступила компанія “Business Gathering”. Конференція була сфокусована на розробку пропозицій щодо формування системи законодавчих стимулів для залучення інвестицій у сферу відновлюваної енергетики. Крім того, на конференції обговорювалася і реалізація Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, результати і можливості програми фінансування альтернативної енергетики ЄБРР в Україні, а також пропозиції міжнародних експертів з Європи по залученню фінансування в українські проекти з відновлюваної енергетики.

- 26-27 травня за ініціативи комунального підприємства «Консалтинговий центр «Сіверщина» Чернігівської обласної ради та Німецького товариства з міжнародної співпраці GIZ в обласному центрі пройшло два практичних інтерактивних семінари на тему: «Прямі іноземні інвестиції (FDI) та сприяння їх залученню» і «Маркетинг регіону та обслуговування інвесторів». Перед учасниками виступив експерт із 15-річним досвідом у сфері залучення інвестицій, старший FDI-консультант Світового Банку, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та установи UNDP пан Роберт Хейжак (Чеська Республіка). У заходах взяли участь голови міських та селищних рад, співробітники інвестиційних агенцій та комунальних підприємств, які відповідають на запити інвесторів, перебувають з ними у прямому контакті та мають надавати підтримку у реалізації можливих проектів, представники інвестиційних центрів Чернігівської області.

- Під час 8-го Київського форуму з безпеки Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що залучення іноземних інвестицій в Україну неможливе без попереднього врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях. А.Яценюк вважає, що відлякати іноземних інвесторів від вкладання грошей в Україну – мета президента Росії Володимира Путіна. За його словами, Кабінет міністрів проводить заходи для дерегуляції економічної діяльності для полегшення доступу інвесторів у країну. Водночас, прем’єр-міністр вважає необхідним продовження санкцій Європейського Союзу й США проти Росії. За його словами, санкції повинні посилюватися з кожним порушенням Росією домовленостей, досягнутих у Мінську (Білорусь) 12 лютого п.р.

- 28 травня п.р. Львів уперше прийняв міжнародну інвестиційну конференцію Seed Forum, організовану Міжнародним фондом Seed Forum Foundation та Центром інновацій й підприємництва iHUB за підтримки МЗС Королівства Норвегії. Участь у заході взяли представники інвестиційних і дипломатичних кіл, інвестори, представники міжнародного бізнесу та молоді підприємці у сфері ІТ. Учасники конференції мали змогу познайомитись із молодими засновниками інноваційних компаній, приватними інвесторами, представниками венчурних фондів, акселераторів, інкубаторів, інвестиційних компаній і провідних бізнесменів  ділової спільноти України та світу.

- Згідно рейтингу BDO International Business Compass, що складений Гамбурзьким інститутом світової економіки, Україна займає 89-те місце у світовому рейтингу інвестиційної привабливості, між Філіппінами і Мальдівами. Показник України скаладає 50,57 пунктів, що дозволило піднятися у рейтингу на 20 сходинок порівняно з минулим роком. Всього у рейтингу 174 країни. Лідером рейтингу є Швейцарія з показником 81,88 пункти. Далі йдуть Сингапур (81,03) та Гонконг (80,17). До першої десятки загалом входять шість європейських країн – крім Швейцарії, ще Норвегія, Данія, Нідерланди, Британія та Швеція. Росія займає 100-те місце, Білорусь – 85-те, Молдова – 87-ме.

Уваров Борис,

член Ради Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень