CCBC2   V2

Центр транскордонного співробітницва

Smaller Default Larger

Інвестиційна діяльність України (щомісячний моніторинг). Березень 2015 р.

Інвестиційна діяльність (останні події та тенденції розвитку):

 - 3 березня п.р. під час робочої зустрічі голови Львівської ОДА Олега Синютки з представниками японської компанії Fujikura, що спеціалізується на виробництві автомобільної електропроводки, потенційний інвестор озвучив наміри стосовно розширення виробництва та будівництва заводу на території області. Під час розмови керівник ОДА запевнив іноземних гостей, що Львівщина є безпечним місцем для організації та здійснення приватних і ділових візитів, а також інвестування коштів в економічно-привабливі проекти. За його словами, вітчизняні та іноземні підприємства регіону працюють у звичному режимі. Олег Синютка також висловив готовність надати всебічну підтримку у реалізації інвестиційного проекту. Зокрема, він наголосив, що область готова сприяти інвестору у пошуку кваліфікованих робітничих кадрів.

- 3 березня п.р. в ході відкриття інвестиційного форуму «Україна завтра» у Відні голова Федерації работодавців України (ФРУ), бізнесмен Д.Фірташ наголосив, що створення Агентства модернізації України та об’єднання українських і світових експертів для модернізації економіки країни дозволить залучити не менше 300 млрд. доларів інвестицій. За його словами, розробка і реалізація програми модернізації України буде складатися з двох етапів. Перший триватиме 200 днів. Протягом цього періоду буде розроблена загальна програма реформ і конкретні напрямки реформування для окремих галузей економіки. Д.Фірташ підкреслив, що програми будуть розроблятися за ініціативою ФРУ і найбільших профсоюзних організацій спільно з провідними іноземними експертами з досвідом економічних, політичних і конституційних перетворень. Презентувати програму модернізації України агентство має намір у вересні п.р.

- 5 березня п.р. народні депутати України підтримали в першому читанні урядовий законопроект №2258 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України стосовно державних інвестиційних проектів". За словами міністра економічного розвитку і торгівлі України А.Абромавічуса, вказаний законопроект входить до переліку документів, прийняття яких дозволить залучити від Всесвітнього банку та уряду Японії 800 млн. доларів.

- 10 березня 2015 року відбулася зустріч голови Львівської ОДА Олега Синютки з Надзвичайним та Повноважним Послом Канади в Україні Романом Ващуком. Надзвичайний та Повноважний Посол наголосив, що канадські інвестори зацікавлені в розвитку малих та середніх виробників молока. За його словами, на 2015-2021 роки у Львівській області  продовжує роботу наймасштабніший проект з розвитку молочного бізнесу в Україні, який планує підтримку діючих та створення нових кооперативів в регіоні. Крім того, передбачається сприяння розвитку приватного підприємництва, зокрема надання довготермінових кредитів. Цей проект діятиме, крім Львівщини, в Івано-Франківській, Дніпропетровській та Херсонській областях. На його фінансування передбачено близько 20 млн. канадських доларів

- За інформацією Департаменту міжнародного співробітництва та туризму Львівської облдержадміністрації, у 2014 році з обласного бюджету на співфінансування 9 проектів міжнародної технічної допомоги в рамках Програми ЄС із транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» виділено 2,6 млн. грн. Співфінансування зазначених проектів забезпечило залучення 7,4 млн. євро коштів програм Європейського союзу, які спрямовані на реалізацію важливих інфраструктурних проектів у Львівській області. Детальна інформація щодо проектів МТД у 2014 році, на реалізацію яких було виділено кошти з обласного бюджету, розміщена на сайті облдержадміністрації: http://loda.gov.ua/mizhnarodna_spivpratsya.

- 12 березня п.р. на засідання Колегії Львівської обласної державної адміністрації в. о. першого заступника голови ОДА Ростислав Замлинський повідомив, що на даний час Львівська облдержадміністрація веде переговори щодо виділення 100 млн. євро кредиту для реконструкції та облаштування під'їзних доріг до митних пунктів пропуску з української сторони. Як пояснив керівник ОДА Олег Синютка, в межах міжурядової угоди між Україною та Польщею, результату зустрічі Прем'єр-міністрів обох держав, за підтримки Посла України в Польщі Андрія Дещиці та воєводи Підкарпатського воєводства Польщі планується здійснити капітальний ремонт під'їзних доріг від митних переходів до магістральних доріг на території Львівщини.

- 17 березня 2015 року в Львівській обласній державній адміністрації відбулася зустріч представників компаній з іноземними інвестиціями та перших осіб органів виконавчої влади регіону. «Круглий стіл» зібрав близько 20 інвесторів, що працюють в області, а також керівників профільних структурних підрозділів Львівської ОДА та територіальних органів виконавчої влади. У спільній дискусії вони розглянули проблемні питання діяльності підприємств з іноземними інвестиціями. Серед основних проблем інвестори відзначили питання відшкодування ПДВ, а також необхідність спрощення податкового законодавства. Окремими питаннями дискусії також були стабільність ситуації на Львівщині та умови ведення підприємницької діяльності для іноземних інвесторів. Учасники обговорили внесені пропозиції, а також подальші дії щодо поетапного вирішення найактуальніших питань. Наступну спільну зустріч представників компаній з іноземними інвестиціями та виконавчої влади заплановано на 25 квітня. До цього часу вони зобов’язались напрацювати пропозиції та бачення вирішення найбільш типових проблем.

- 20 березня п.р. під час зустрічі Президента України Петра Порошенко і Президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана був підтверджений інтерес турецької сторони в інвестиціях у телекомунікаційну галузь України. В присутності голів держав Голова Ради директорів Turkcell передав віце-прем’єр-міністру України Геннадію Зубко символічний чек на 3,355 млрд. грн.

- 24 березня п.р. під час прес-конференції за результатами «100 днів» діяльності Уряду віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко повідомив, що на сьогоднішній день Уряд України веде перемовини з рядом потенційних інвесторів Китайської Народної Республіки про залучення інвестиційних коштів у будівельну та енергетичну галузі, а також у агропромисловий комплекс і об’єкти інфраструктури. При цьому міністр відзначив, що інтерес до України з боку китайських інвесторів, а також співробіництво в частині залучення інвестицій з рядом міжнародних фінансових організацій є позитивними сигналами для країни в цілому та інших потенційних, як іноземних, так і вітчизняних інвесторів зокрема.

- 24-25 березня 2015 р. у США пройшов Україно-американський аграрний конгрес, метою якого був пошук шляхів реалізації агропотенціалу України, налагодження україно-американського аграрного діалогу, який сприятиме обміну досвідом і зміцненню ділових зв’язків між двома країнами. Організатори форуму – Українська зернова асоціація та ІА АПК-Інформ. У роботі конгресу взяли участь понад 170 учасників з 13 країн світу, вони розглянули ключові питання світової продовольчої безпеки, перспективи інвестування в аграрний сектор України, у фокусі проблематики були розвиток ринку біопалива, генетичні дослідження в агросекторі та інші питання. Україну презентували представники державних структур, аграрного бізнесу, діячі аграрної науки, галузеві експерти, представники громадських організацій АПК. 

- За результатами дослідження серед гравців ринку нерухомості України, що було проведене компанією Ernst & Young (EY) у січні-лютому 2015 року, збільшення інвестиційної активності на ринку нерухомості України можливе в середньостроковій перспективі на тлі подальшої євроінтеграції країни, проте в даний час серед інвесторів та інших активних гравців ринку переважають песимістичні настрої. На відміну від попередніх років, більше 80% опитаних вважають Україну непривабливим ринком для інвестицій в нерухомість у 2015 році. Оцінюючи інвестиційні тенденції ринку нерухомості України в 2015 році, EY відзначає, що інвестори будуть підходити до вибору нових проектів з більшою обережністю. Помірний інтерес збережеться в сегменті житлової та торговельної нерухомості (в основному для раніше початих проектів) у Києві та містах-мільйонниках. Крім того, не передбачається зростання кількості угод, а також збільшення середньої суми угоди в доларовому еквіваленті в порівнянні з 2014 роком. Трансакціонну активність стримуватимуть обмежений доступ до боргового фінансування, високі процентні ставки, а також розбіжності цінових очікувань продавців і покупців.

- На виконання закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" та постанови Кабінету міністрів України від 18 березня 2015 року № 111 "Про здійснення державних зовнішніх запозичень у 2015 році" міністр фінансів Наталія Яресько 25 березня 2015 року підписала кредитну угоду з Канадським експортним агентством як агентом Її Величності Королеви від імені Канади на суму 200 млн. канадських доларів. Позика залучена терміном на 5 років по ставці 1,43 відсотка річних. Кошти мали надійти 31.03.2015 р.

- За даними прес-служби Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України, 26 березня п.р. уповноваженим міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України та уповноваженим китайської компанії CITIC Construction Co., Ltd було підписано меморандум, що передбачає отримання Україною кредиту від кредитних установ і організацій Китаю на загальну суму 15 млрд. доларів США під мінімальні проценти строком на 15 років з правом пролонгації. Меморандум передбачає розвиток державної житлової політики, будівництво доступного житла, формування фонду соціального житла, започаткування молодіжного житлового будівництва, кредитування індивідуальних сільських забудовників, реалізацію інфраструктурних проектів. 

- Після дводенного робочого візиту до Парижу міністр економічного розвитку і торгівлі України А.Абромавічус повідомив, що Україна пропонує західним, зокрема, французьким інвесторам інвестиції під гарантії їх держав. Міністр пояснив, що суть пропозиції полягає у тому, щоб кожна країна Євросоюзу визначилась і на певну суму інвестицій надала свої гарантії. За його словами, іноземні компанії можуть вкладати свої кошти у будівництво доріг, житла для військовослужбовців, інші соціальні проекти. 

- Під час інтерв’ю австрійському виданню Der Standard засновник і голова міжнародної благодійної організації Open Society Foundations Джордж Сорос повідомив, що у нього є конкретні інвестиційні ідеї по сільському господарству або інфраструктурним проектам в Україні. При цьому Д.Сорос наголосив, що має намір вкласти у вказані проекти 1 млрд. доларів США.

Уваров Борис, член Ради Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень