CCBC2   V2

Центр транскордонного співробітницва

Smaller Default Larger

Чернігівські експерти визначилася з найвпливовішими 2012 року

Чернігівські експерти визначилася з найвпливовішими 2012 року

Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень за підтримки Експертного клубу «Чиста політика» 1 лютого презентував результати чергового експертного опитування «Чернігівщина експертна - 2012». Дослідження проводиться фондом уже 8 років поспіль. Цьогоріч в опитуванні взяли участь 98 експертів.

За словами президента Поліського фонду Геннадія Максака, опитування проводилося за рахунок власних коштів Поліського фонду з метою дотримання неупередженості та об’єктивності дослідження. Респондентами стали керівники та активісти громадських організацій, обласних та міських осередків політичних партій, керівники органів влади та представники засобів масової інформації.

Під час заходу присутні мали можливість ознайомитися з експертними оцінками різних аспектів суспільно-політичної та економічної ситуації на Чернігівщині упродовж 2012 року.

Аналізуючи зміни суспільно-політичної сфери регіону, Геннадій Максак зазначив, що, на думку експертів, провідну роль у формуванні суспільних настроїв в Чернігівській області відіграли центральні органи влади та національні ЗМІ. Деякою мірою на суспільно-політичну ситуацію регіону вплинули місцеві органи влади, представники місцевих бізнес кіл та парламентські політичні партії загалом.

Третина опитаних вказали на негативні тенденції в регіональній економіці минулого року (для порівняння: у 2011 році на погіршення ситуації вказали на 1,4 % менше респондентів). Проте у тому, що економічна ситуація залишилася незмінною в порівнянні з попереднім роком, впевнені 35,3 % експертів.

Щодо рівня свободи слова в регіоні, то 56,8 % від загальної кількості учасників опитування вважають, що у порівнянні з 2011 роком ситуація залишилася незмінною. Нагадаємо, що упродовж останніх трьох років майже половина експертів вказують на тенденції, пов’язані з обмеженням свободи слова на теренах Чернігівщини.

На думку експертів, рівень довіри до органів місцевої зменшився упродовж 2012 року. Особливих «втрат» у цьому «змаганні» зазнала репутація виконавчого комітету Чернігівської міської ради. Проте контроль з боку громадськості за діями місцевої влади значно збільшився у порівнянні з попереднім роком (хоча лідером у контексті експертної прихильності до позитивних тенденцій згаданої сфери залишаються показники 2009 року).

Експерти висловили думку і з приводу перебігу виборчого процесу на Чернігівщині у рамках виборчої кампанії 2012 року. Так, 50,5 % від загального числа всіх опитаних вважають, що вибори пройшли переважно демократично, а порушення виборчого законодавства суттєво не вплинули на загальну картину. Проте, найвагомішим фактором, який істотно вплинув на результати виборів, переважна частина респондентів (54,1 %) вважає застосування адміністративного ресурсу.

Із подій, пов’язаних з діяльністю місцевих політичних сил в 2012 році, експертам найбільше запам’яталася парламентська виборча кампанія 2012 року. Разом з тим, на думку 58,2 % респондентів, місцеві осередки політичних партій несуттєво впливали на суспільно-політичне життя регіону. 

Слід відмітити, що 72,4 % експертів зазначили, що вплив громадських організацій на суспільне життя області був незначним. Водночас найбільш вагомий внесок у розвиток громадського простору регіону був зроблений недержавними організаціями в контексті діяльності з контролю та моніторингу влади.

Примітно, що із заходів місцевої влади експертам найбільше запам’ятався Фестиваль «Romantik», що відбувся за організаційного сприяння Чернігівської міської ради. А серед заходів організацій громадянського суспільства були відмічені акції на захист Ялівщини об’єднання «Нові перспективи Ялівщини». 

Найбільш популярними джерелами інформації для експертів упродовж 2012 року були інформаційні видання в мережі Інтернет. Стабільно високим залишається рівень залежності місцевих засобів масової інформації від власників, місцевих органів влади та бізнес-структур. Дещо понизився рівень об’єктивності місцевих засобів масової інформації в питанні суспільно-політичного інформування населення Чернігівської області.

Щодо рейтингових оцінок за підсумками опитування, які озвучив Геннадій Максак, то «пальму першості» щодо ефективності роботи зберегли Чернігівська облдержадміністрація та Чернігівська міська рада.

Найбільш впливовим державним службовцем експерти визнали Володимира Хоменка.

Павло Пущенко, керівник Чернігівського освітнього центру «Ініціатива», став найвпливовішим громадським діячем на Чернігівщині у 2012 році. Також пан Пущенко названий журналістом, який був найбільш ефективним у висвітленні суспільно-політичної проблематики на Чернігівщині упродовж 2012 року. 

За результатами експертного опитування Валерія Дубіля визнано найвпливовішим місцевим політиком 2012 року. 

Найбільш авторитетне ЗМІ на Чернігівщині у 2012 році - видання «Високий Вал».

Лідером серед громадських організацій за впливовістю став Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень. 

Абсолютним лідером за впливовістю на Чернігівщині серед політичних партій визнано Партію регіонів.

Презентація (завантажити)

Джерело: Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень