CCBC2   V2

Центр транскордонного співробітницва

Smaller Default Larger

У Мінрегіоні презентували новий міжнародний проект підтримки децентралізації в Україні

У Мінрегіоні відбулася презентація проекту «Громадянський діалог – співпраця органів самоврядування – краща якість публічних послуг», що реалізується за підтримки програми «Польська співпраця для розвитку» МЗС Республіки Польща та Канадського міністерства закордонних справ, торгівлі і розвитку DSATD в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії, що адмініструється Фондом Міжнародної Солідарності.

Проект презентувала секретар Центру європейської співпраці Пауліна Трушко. За її словами, головна мета проекту - розвиток здатності українських органів місцевого самоврядування підвищувати якість публічних послуг шляхом міжмуніципального співробітництва, а також через залучення жителів до процесу прийняття рішень і до громадського діалогу.

Проект, за словами Пауліни Трушко, реалізуватиметься у три етапи протягом 2015 року. 

 

На першому етапі відбудеться навчальний візит до Польщі ключових осіб, відповідальних за реформу самоврядування в Україні - представників центральної влади та місцевого самоврядування, ЗМІ та неурядових експертів. Під час цього візиту учасники відвідають громадські установи і ознайомляться з польським досвідом співпраці органів місцевого с самоврядування, прослухають навчальні семінари з польськими експертами.

«Базуючись на знаннях, здобутих під час навчальних модулів та навчального візиту, а також враховуючи можливості, що випливають із прийнятого в Україні законодавства щодо співробітництва та об’єднання громад, учасниками будуть підготовані пілотні проекти співпраці між органами місцевого самоврядування. Проекти розроблятимуться під наглядом польських експертів і мають допомогти у започаткуванні співпраці громад у сфері надання публічних послуг», - зазначила Пауліна Трушко.

Другий етап – це навчальний візит групи з дев’яти найбільш активних та ініціативних учасників проекту до Польщі, де вони будуть ознайомлені із практикою співпраці польських гмін у різних сферах надання публічних послуг. 

Третій етап – п’ятиденне стажування у Польщі для трьох найбільш ініціативних учасників, які поглиблюватимуть знання та досвід у сфері управління, реалізації публічних послуг.

Результатом проекту, має стати публікація практичних рекомендацій для українських органів місцевого самоврядування, місцевих лідерів, експертів, осіб, котрі відповідають за прийняття рішень.

У свою чергу, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода привітав ініціативу міжнародних партнерів щодо надання інформаційної та організаційної підтримки процесу міжмуніципального співробітництва в Україні.

«Ми зацікавлені у розвитку і підтримці подібних проектів, які допомагають налагодити продуктивний діалог між органами місцевого самоврядування усіх рівнів, а також виявити причини, які стримують процес продуктивної співпраці між ними», - зазначив В’ячеслав Негода. 5678

4